Date of Award


Document Type

Thesis - SCU Access Only


Santa Clara University


Civil Engineering

First Advisor

Rachel He


This Senior Design project was obtained through an SCU alumnus Carlos M. Tames. The initial project was to modify Agilent's parking campus, through design, to improve pedestrian and vehicle movement for safety purposes. The design modifications of the parking campus were done in key locations. The proposed flow for pedestrian and cyclist movement was approached in a holistic manner in order to promote alternative modes of transportation. In doing so the westbound bike lane along Stevens Creek Blvd. was also considered for redesign to provide for a safer cyclist movement along this area. Finally, a traffic study for the Stevens Creek at Agilent intersection was conducted and with the data an optimized signal timing plan for the morning conditions was created. In essence, this project seeks to promote the use of alternative modes of transportation for Agilent employees and other users passing through this area by changing and proposing new facilities pertaining to pedestrian and cyclist usage. In addition, the signal timing for the intersection will mitigate the current vehicular flow conditions to provide for a more efficient movement. All of this is done as an effort to reduce CO2 emissions into the atmosphere and help impact the environment in a more positive manner.